انواع تابلو برق ساختمانی
در این بخش به بررسی انواع تابلو برق ساختمانی می پردازیم. تابلو برق هایی که در داخل ساختمان ها استفاده می شوند دارای انواع مختلفی می باشد که هرکدام از آنها نسبت به هم مزیت هایی دارند و در مکان هایی مشخص نصب می شوند و با نمادهای مشخصی نمایش داده می شوند که در اصطلاح به آنها تابلو برق ساختمانی گفته میشود.
دسترسی و غیر دسترسی بودن آنها با هم تفاوت هایی دارد . سیستم های متفاوت از این تابلو برق ها تغذیه می شوند وبرق مکان های مختلف را تامین می کند .در زیر به تقسیم بندی تابلو برق ها اشاره می کنیم.
تابلو تقسیم واحد
تابلو عمومی
تابلو اصلی یا کنتور
تابلوهای تقسیم واحد :
یکی از پرکاربردترین انواع تابلو برق ساختمانی تابلو برق های تقسیم واحد میباشد که نام دیگر این تابلوها را جعبه فیوزها هم می نامند که در واحدهای مسکونی کاربرد گسترده ای دارد و بیشتر در داخل آپارتمان ها یا خانه ها قرار می گیرد و در مورد های کمی در بیرون از آپارتمان و نزدیک درب قرار می گیرند و در داخل این تابلوها کلید فیوزهای مینیاتوری موجود است که می توان به عنوان مهمترین تجهیزات این تابلوها دانست وعلاوه براین کلیدها ی f1 وجود دارد که به عنوان حافظ و نگه دارنده ی جان انسان ها کاربرد وسیعی دارد که دارای دونوع می باشند سه فاز و تک فاز و این کلیدها به این گونه کار می کنند که اختلاف جریان بین سیم های رفت و برگشت و کلید مصرف کننده از شبکه برق قطع می شود در حالت عادی اختلاف جریانی وجود ندارد ولی زمانی که مقداری از جریان به زمین نشت پیدا کند این اختلاف جریان به وجود می آید واین قسمت از تابلو آنقدر حساس است که برای شروع شدن آتش سوزی وبرق گرفتگی جریان ها نشتی را حس می کند و در کمترین زمان در حد چند دهم تا صدم ثانیه قطع می کند.در طراحی های این تابلوها سیم فاز در مرحله اول وارد فیوز اصلی می شود بعد بین فیوزهای فرعی تقسیم می شود و مدارهای روشنایی و پریزهای واحدهای مسکونی خود را از این تابلو ها تغذیه می کنند و یکی از محاسن این تابلوها در این است که در صورت بروز اتصالی یا خطا یا اشتباه تنها همان قسمت از مدار خارج می شود و بقیه ساختمان دارای برق هستند که با نمادهای DP نشان داده می شوند.به جای اینکه الز جعبه های تقسیم های پراکنده که بزرگ بوده اند استفاده کنند از تابلوهای تقسیم واحد استفاده می کنند که پریزهای برق و روشنایی ها و جریان ها از هم جدا می باشند .
در زیر یک تابلو تقسیم به همراه سیم کشی آن را نشان می دهد .
داخل تابلوی تقسیم یک کابل به ابعاد 3 در4 متر مربع دارد و سیم فاز و نول واتصال بدنه با سطح مقطع 4 میلی متر مربع تغذیه می شود وسیم فازها ابتدا از فیوز مینیاتوری اصلی عبور می کند و سپس به فیوزهای مینیاتوری خط مخصوص می شود .در قسمت سمت چپ این تابلوها یک چراغی موجود است که به آن چراغ سیگنالی می گویند که نشان دهنده وجود یا عدم وجود برق می باشد.کابلی که درون این جعبه برق قرار دارد از جنس دولایه عایق پلاستیکی پی وی سی می باشد در خط های خارجی سیم ارت و نول و فازی قرار دارد وطبق استانداردها و مقررات برقی مقدار مجاز جریان فیوزها برای مدارهای روشنایی 10 آمپر می باشد و برای پریزها 16 آمپر است .
تابلوهای عمومی:
یکی دیگر از انواع تابلو برق ساختمانی را تابلو برق های عمومی مینامند که این تابلوها در داخل پیلوت نصب می شوند و با نماد GPنمایش داده می شود و همانطور که از نام این تابلوها مشخص است برق مکان های عمومی که همه ساکنین به آن دسترسی دارند را فراهم می کند و در داخل راه پله , پارکینگ, بام,حیاط و… قرار دارد وآسانسورها ,آیفون ,موتورخانه برق خود را از تابلو ها تغذیه می کنند .
نقشه یک تابلو عمومی به این گونه است که یک کابل در قسمت ورودی وابتدایی وجود دارد که دارای ابعاد 5 در 4 متر مربع است و دارای 5 رشته سیم است و سه رشته از آن فاز است و یکی از آنها نول و یکی دیگی سیم ارت می باشد .لامپ های سیگنال در این تابلوها نصب شده است که وجود یا عدم وجود برق رانشان می دهد
برای روشنایی حیاط وآسانسور و… بهتر است که از فیوز ده آمپر وسیم 1.5 متر مربعی استفاده کرد ولی برای پریزهای این مکان ها باید از فیوز16 آمپر و سیم 2.5 متر مربع استفاده کرد.
تابلو اصلی یا کنتور:
یکی دیگر از انواع تابلو برق ساختمانی را تابلو برق اصلی یا کنتور مینامند. تابلو های اصلی از سه قسمت اصلی تشکیل شده است که یک قسمت کابل اصلی و فیوزها و کلید فیوز ها در آن وارد می شود وقسمت دوم محل قرار گیری کنتور ها می باشد وبخش سوم مربوط به خروجی تابلو می باشد که مینیاتورها در آن قرار دارند.
این تابلوها در ورودی ساختمان ها قرار گرفته اند و در نقشه ها با MDPنمایش داده می شود برق تمام مکان ها و فضاهای مشترک را تامین می کند و کابل اصلی از سمت پایین وارد کلید فیوز می شود و این کنتورها تک فاز یا سه فاز می باشد .
درداخل نقشه این تابلوها کابل های 1*62+3*10متر مربع است .در داخل کلید های فیوز ابتدا سه سیم فاز وارد آنها می شود و بر روی این درب ها لامپ های سیگنالی نصب شده است که بیشتر سه عدد می باشد.علاوه براین قطعه ها شینه ها هم در داخل تابلو قرار دارد که روی مقره نصب شده است که مقره ها یا پلاستیک یا چینی می باشند.
امیدواریم توانسته باشیم مطالب مفیدی در زمینه انواع تابلو برق ساختمانی را خدمت شما عزیزان ارائه دهیم در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر در خصوص انواع تابلو برق ساختمانی میتوانید در بخش تماس با ما با کارشناسان ما در ارتباط باشید.