آموزش وردپرس | قالب وردپرس | افزونه وردپرس
تصویری از انواع فیوز
انواع فیوز
می 18, 2017
مقاومت الکتریکی و آشنایی با انواع آن و جدول محاسبه مقدار آن
ژوئن 12, 2017
نمایش همه
تصویر انواع کنتاکتور

انواع کنتاکتور و آشنایی با استانداردهای کنتاکتور

در این مقاله در سایت تابلو برق به بررسی انواع کنتاکتور و موارد مرتبط با استاندارد کنتاکتور و همچنین جداول مرتبط با اسم گذاری آنها خواهیم پرداخت با ما همراه باشید.

کنتاکتور ها در واقع نوعی کلید هستند که به کلیدهای الکترومغناطیسی نیز شناخته میشوند و یکی از ارکان بسیار مهم اکثریت مدارات فرمان میباشد. که در خصوص مدار فرمان در بخش مربوط به مدارات فرمان اطلاعات بسیار کاملی را خدمت شما عزیزان ارائه نمودیم.

همانطور که در بالا به آن اشاره نمودیم کناکتور یک نوع کلید اکترومغناطیسی بوده و علت استفاده از آن به صورت گسترده در مدارات فرمان تفاوت های آن با کلیدهای دستی میباشد که میتوان به مواردی مانند: کنترل از راه دور مصرف کننده به وسیله کنتاکتور مطمئن تر و با ایمنی بیشتر بوده, امکان طراحی مدارات به صورت اتوماتیک به وسیله کنتاکور, در هنگام قطع مدار کنتاکور قطع شده و در صورت وصل برق کنتاکتور تا راه اندازی مجدد قطع بوده و مانع از ایجاد آسیب میشود, سرعت بسیار بالا در قطع و وصل نمودن مدار و همچنین به امکان کنترل قطع و وصل نمودن مدار از چند نقطه متفاوت اشاره نمود.

حال نوبت آن است که به بررسی ساختمان داخلی انواع کنتاکتور بپردازیم. کنتاکتورها از یک هسته آهنی برخوردار هستند که این هسته خود به دو قسمت ثابت و متحرک تقسیم میشوند. قسمت ثابت هسته در پایین و قسمت متحرک هسته در بالا قرار گرفته است. دو عدد فنر نیز در اطراف هسته قرار گرفته است که باعث ایجاد فاصله بین دو قسمت ثابت و متحرک هسته میشوند.

بعد از تحریک شدن بوبین کنتاکتور به وسیله جریان الکتریکی قسمت ثابت هسته به وسیله جریان مغناطیسی قسمت متحرک هسته را به سمت خود جذب میکند که این عمل باعث میشود کناکت هایی که در بالای هسته وجود دارند با این عمل تغیر حالت داده و کنتاکت هایی که به صورت متصل بوده باز شده و کنتاکت هایی که به صورت باز بوده اند به یکدیگر متصل میشوند و بعد از قطع جریان برق دو قسمت ثابت و متحرک هسته به وسیله فنرهایی که در بین آنها وجود دارد به حالت اول خود باز گشته و کنتاکت ها نیز به صورت اولیه خود بر میگردند.

در زیر نمونه ای از یک کنتاکتور سه فاز را مشاهده مینمایید که در آن بوبین کنتاکتور, تیغه های قدرت و فرمان قابل مشاهده است.

تصویر انواع کنتاکتور سه فاز

انواع کنتاکتور سه فاز

بعد از بررسی ساختمان داخلی انواع کنتاکتور بهتر است به بررسی تیغه ها یا کنتاکت های کنتاکتور نیز بپردازیم.

کنتاکت های کنتاکتور( تیغه های کنتاکتور)

تیغه های کنتاکتور به دو دسته اصلی و فرعی تقسیم میشوند که در زیر به بررسی آنها خواهیم پرداخت.

 تیغه های اصلی کنتاکتور: برای متصل نمودن جریان برق به مصرف کننده مورد استفاده قرار گرفته و باید با توجه به میزان جریان مورد نیاز برای مصرف کننده انتخاب شوند. شایان ذکر است تیغه های اصلی کنتاکتور در حالت عادی به صورت باز می باشند.

تیغه های فرعی کنتاکتور: این تیغه ها به تیغه های فرمان نیز شهرت دارند و به دلیل اینکه تنها جریان عبوری مدار فرمان از آنها عبور میکند ظریف تر از تیغه های اصلی میباشند. تیغه های فرمان دارای دو نوع باز و بسته میباشند که با حروف NC  و NO نشان داده میشوند.

در زیر جداول مربوط به کنتاکتور ها را مشاهده می نمایید:

مورد استفاده

استاندارد وطبقه بندی انواع کنتاکتور

نوع جریان

بار اهمی ، بار غیر اندیکتیو یا اندیکتیوته ی ضعیف ، گرمکن برقی با ضریب توان 95%

 

AC1

 

 

 

 

 

 

AC

 

 

 

برای راه اندازی موتور های باسنکرون روتور سیم پیچی بدون ترمز وجریان مخالف ، جریان راه اندازی یستگی به مقاومت مدار روتور دارد.

 

 

AC2

برای راه اندازی موتور آسنکرون روتور قفسه ای هنگام قطع جریان نامی از تیغه های کنتاکتور عبور می کند ، تحمل جریان راه اندازی 5 تا 7 برابر جریان نامی

AC3

برای راه اندازی موتور آسنکرون روتور قفسه ای به کار بردن ترمز جریان مجالف تغییر جهت گردش الکتروموتور روتور قفسه ای با تعداد دفعات قطع ووصل زمانی اندک .

AC4

 

کنتاکتور کمکی فرمان بدون داشتن کنتاکت قدرت ، کوبل مغناطیسی ، استفاده فقط در مدار فرمان .

AC11

برای راه اندازی موتور آسنکرون روتور سیم پیچی با ترمز جریان مخالف

 AC2َ

 

مورد استفاده

استاندارد وطبقه بندی انواع کنتاکتور

نوع جریان

بار اهمی ، بار غیر اندیکتیو یا اندیکتیوته ی ضعیف ، گرمکن برقی با ضریب توان 95%

 

DC1

 

 

 

 

 

 

DC

 

 

 

برای راه اندازی موتور شنت ،قطع کردن موتور هنگام کار

DC2

برای راه اندازی موتور شنت با تعداد دفعات قطع و وصل زیاد در فواصل زمانی اندک ،  مدار ترمز

DC3

راه اندازی موتور سری ، قطع موتور هنگام کار

DC4

 

راه اندازی موتور سری با تعداد دفعات قطع ووصل زمانی اندک تغییر جهت گردش موتور و ترمز .

DC5

کنتاکتور کمکی فرمان بدون داشتن کنتاکت قدرت ، کوبل مغناطیسی ، استفاده فقط در مدار فرمان .

 

 

DC11

 

برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص میتوانید به صفحه کنتاکتور موجود در سایت مراجعه نموده و اطلاعات بیشتری را در این خصوص کسب نمایید همچنین با مراجعه به بخش تجهیزات تابلو برق میتوانید اطلاعات بسیار جامعی را در خصوص سایر قطعات و تجهیزات تابلو برق بدست آورید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

13 − ده =