فیوز
یکی از قطعاتی که در مدارها کاربردی گسترده ای دارد فیوزها می باشد که در برابر جریان غیر مجاز مدار و کابل و کنتاکتور و رله های الکترونیکی و …. محافظت می کند .این قطعه در سال 1890 توسط توماس ادیسون اختراع شد و در تاسیسات الکتریکی به کار می رود. شایان ذکر است امروزه به عنوان یک قطعه بسیار پر اهمیت از لحاظ ایمنی در تمامی مدارات برقی مورد استفاده قرار میگیرد.
فیوزها را از نظر ولتاژشبکه, مورد استعمال, نحوه ی کاربرد, نحوه عملکرد, ذوب المان آن, محکم شدن کلاهک فیوز به پایه تقسیم بندی می کنند .
فیوزهایی که از نظر ولتاژشبکه تقسیم بندی می شوند در دو دسته فشار ضعیف و فشار قوی قرار میگیرند. در فشار ضعیف ولتاژکمتر از 1000 ولت و 1500 ولت به کار می روند ولی فیوزهای فشار قوی در ولتاژهای بالاتر از 1000 ولت به کار می روند.
انواع فیوزها براساس سرعت واکنش:
- فیوز کند کار:
این وسیله برق را دیرتر قطع می کند و سرعت کمتری دارد ولی در برابر جریان اتصال کوتاه تقریبا لحظه ای می باشد .
- فیوز تند کار:
این نوع وسیله سرعت تندی در برابر قطع جریان دارد و در مصارف روشنایی کاربرد دارد .
انواع فیوز از نظر ساختار:
مینیاتوری
ساده
گروهی
پیچی یا فشنگی
تیغه ای و …
که در زیر به برخی از آنها پرداخته ایم و توضیحات مختصر و مفیدی برای آشنایی شما عزیزان ارائه نموده ایم.
فیوز فشنگی:
نام دیگر آن حلزونی یا تنبل یا کند کار هم می باشد . موادی که در درون این مدل به کار رفته است یک سیم و پایه و کلاهک می باشد که در جریان های بالا و بیش از حد ذوب می شود و باعث قطع مدار می گردد و نقش مهمی در اتصال های کوتاه و حفاظت آنها و مدارها دارد . جنس آن از سرامیک یا چینی می باشد .
فیوز مینیاتوری:
نام دیگر آن فیوز اتوماتیک است و اجزای آن رله حرارتی و رله مغناطیسی می باشد و حفاظت در برابر اتصال های کوتاه و اضافه بار می باشد. در منزل ها و مکان ها از این مدل استفاده های زیادی می شود و در دو نوع می باشند یا سه فاز یا تک فاز.
فیوز فشار قوی:
این فیوزها جریان های بالانر از 200 آمپر را حفاظت می کنند .در کارخانه ها استفاده های زیادی دارند نام دیگر آن فیوز کاردی هم می باشد .
فیوز بوکسی:
این مدل در دو نوع تندکار و کندکار موجود است و دارای فشنگ می باشند که در الکتروموتورها و مدارهای روشنایی کاربرد گسترده ای دارند و در داخل این فیوز یک سیم وجود دارد که در اطراف آن خاک نرم و کوارتز می باشد تا جرقه ها را به خود جذب کنند .
فیوز تیغه ای:
به عنوان فیوز تندکار می باشد و در برابر جریان بیش از حد سریع واکنش نشان می دهد و قدرت قطع جریان آن بالا و زیاد می باشد .
فیوز شیشه ای:
کارتریج هم می گویند که بیشتر از جنس چینی می باشد و برای جریان های ضعیف کاربرد دارد و در تجهیزات مخابراتی استفاده می شود.
اجزای تشکیل دهنده:
پایانه,پایه, کنتاکت های پایه, کلاهک, کنتاکت های کلاهک , فیوز, نگهدارنده , رابط , المان , شاخص آن.
نشانه هایی که بر روی بدنه رسم شده است شامل اطلاعاتی هستند که به صورت متنی و ضمنی و علامت های خاص بیان شده اند که این اطلاعات شامل آمپر نامی,ولتاژ نامی, فرمول زمان جریان, تاییدیه های لازم, ظرفیت شکست, شماره قطعه و سری .
رنگ پولک جریان نامی برحسب آمپر:
صورتی 2
آبی 20
قهوه ای 4
سبز 6
نقره ای 80
مسی 160
….
در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر در این خصوص و موارد دیگر مرتبط با برق و الکترونیک میتوانید در بخش تماس با ما در سایت اقدام به ثبت درخواست خود نمایید تا در سریع ترین زمان ممکن و به بهترین نحو اقدام به پاسخ گویی به شما عزیزان نمایند.