مقاومت الکتریکی
مقاومت الکتریکی چیست؟ در این بخش از آموزش برق شما عزیزان را با یکی از پرکاربردترین قطعات در صنعت برق آشنا خواهیم نمود و اطلاعات بسیار جامعی را در این خصوص در خدمت شما عزیزان قرار خواهیم داد
: برای درک بهتر مقاومت الکتریکی بهتر است اینگونه بیان نماییم که وقتی دو طرف یک رسانا یا هادی را به یک مولد مانند باطری متصل نماییم همانطور که میدانید بارهای الکتریکی در رسانا شارش می کنند. این بارها در مسیر خود به اتم های رسانا یا همان هادی برخورد میکنند این برخورد باعث از دست رفتن انرژی آنها میشود و این کاهش انرژی به حرارت تبدیل میشود که این امر باعث گرم شدن رسانا یا همان هادی میشود. واحد مقاومت الکتریکی بر حسب اهم میباشد و آنرا با حرف یونانی Ω ( امگا ) نشان میدهند. البته شایان ذکر است در برخی موارد مقاومت الکتریکی را با حرف انگلیسی R هم نمایش میدهند که هر دو مورد صحیح میباشد.
در مدارات الکتریکی مقاومت ها را به صورت اشکال گوناگونی نمایش میدهند که در زیر میتوانید انواع آن را مشاهده نمایید.
مقاومت کربنی
یکی از رایج ترین نوع مقاومت ها میباشند که در زیر به صورت کامل به توضیح در خصوص آن میپردازیم:
مقاومت های کربنی همانطور که در زیر مشاهده مینمایید از رنگ بندی های گوناگونی تشکیل شده است که این رنگ بندی ها کد هایی میباشند که به وسیله آنها میتوان میزان و مقدار مقاومت آنها را محاسبه نمود و دیگر نیازی به استفاده از مولتی متر برای محاسبه مقاومت آنها نیست.
محاسبه مقدار مقاومت های کربنی
برای محاسبه مقدار مقاومت کربنی از روی رنگ بندی ابتدا مقاومت را روبه روی خود نگه میداریم و برای اینکه بدانیم از کدام سمت باید شروع به خواندن رنگ ها نماییم کافیست این نکته را بدانیم که در قسمتی که رنگ نقره ای و یا طلایی قرار گرفته است انتهای رنگ بندی گفته میشود. توجه نمایید به عبارت دیگر با پیدا کردن رنگ نقره ای و طلایی پی میبریم که آن قسمت پایانی رنگ بندی است و از طرف دیگری که این رنگ ها وجود ندارد باید شروع به خواندن رنگ ها نماییم.( البته شایان ذکر است معمولا و در بیشتر مقاومت ها سه رنگ اصلی و رنگ خطا دارای فاصله از هم میباشند که به راحتی قابل تشخیص هستند).
حال پس از آنکه متوجه شدیم از کدام سمت باید به خواندن رنگ ها بپردازیم حال نوبت استفاده از جدول رنگ ها می باشد که در صورت کار مداوم با مقاومت ها شدیدا توصیه می نمایم که رنگ ها و عدد آنها را که در جدول مشاهده مینمایید حفظ کنید.
حال با توجه به جدول بالا عدد رنگ اول را یادداشت نموده و سپس عدد رنگ دوم را مقابل عدد رنگ اول مینویسم و سپس عدد رنگ سوم را خوانده و به میزان آن مقابل عدد دوم صفر قرار میدهیم.
در زیر جدول مربوط به رنگ خطاها و میزان آنها را مشاهده مینمایید.
حال برای درک بهتر این موضوع یک مثال برای شما عزیزان در زیر قرار داده ایم:
همانطور که مشاهده مینمایید و با توجه به موارد گفته شده در بالا مقدار مقاومت برابر است با:
210000 Ω = 210K Ω +_5
در زیر جدول رنگی مقاومت ها را برای مشاهده شما عزیزان قرار داده ایم.
مقاومت های متغیر
در برخی از مدارات لازم است که مقدار مقاومت را تغییر دهیم بنا به دلایل مختلفی مانند آزمایش مدار, مشاهده شکل موج ها, بهتر عملکرد مدار و موارد بسیار دیگری که برای تحقق این امر از مقاومت های متغیر استفاده میشود که در کل دو نوع مقاومت متغیر داریم که در زیر به توضیح در خصوص آنها خواهیم پرداخت همچنین شکل مقاومت متغیر در مدار به صورت تصویر زیر میباشد:
پتانسیومتر
همانطور که در تصویر مشاهده مینمایید برای تغییر این نوع مقاومت باید از ابزاری مانند پیچ گوشتی استفاده نمود و اقدام به تغییر مقاومت نمود.
ولوم
در این نوع از مقاومت های متغیر همانطور که در شکل مشاهده مینمایید به آسانی میتوان به وسیله دست به تغییر مقدار مقاومت پرداخت.
شایان ذکر است در خصوص مقاومت ها مطالب بسیار دیگری را نیز میتوانستیم در این مقاله برای شما عزیزان قرار دهیم که به دلیل طولانی شدن مقاله و هدف ما از یک آموزش ساده و جامع در خصوص آشنایی شما عزیزان با مقاومت از توضیح در خصوص آنها صرف نظر نمودیم.
منبع تغذیه: هر مداری برای انجام امور مربوطه نیازمند انرژی مورد نیاز خود میباشد که این امر توسط منبع تغذیه تحقق میپذیرد و انرژی مورد نیاز مدار را تامین میکند.